Sol Google
Sağ Google
Anasayfa Yazarlar ELİF CAN Yazı Detayı Bu yazı 1279+ kez okundu.
ELİF CAN
Köşe Yazarı
ELİF CAN
 

TEVİL... 

(Tevil: kelime anlamı söz ve davranışa başka anlam vermektir.) Bir söze tevil getirirken yani değiştirirken anlamını arabayı park yerinden çıkarmak gibi önü arkası iyice kontrol edilmeli. Ama ve lakin gönülden çıkan söz tasdik istemez. Çünkü gönül sözü lastik gibi başka anlamlara uzanmaz. Kitaplarda duygular yazmaz mesela. Yazılanları sen duyguna katarsın. Bu yüzden herkes farklı anlamlar çıkarır aynı yazılandan. Bu misal kelimelere ve söylenenlere de biz duygularımızı katar anlamlandırırız. Daha etkili kılabilmek için şöyle düşünelim; ateşe atılan bir meşe ile bir çam odunu aynı nispette mi yanar? Tabi ki de hayır çam har gür yanarken meşe belki güçlü olmadığı durumda ateşi bile söndürebilir. Tıpkı bu gibi gönülde yanan her kelimede farklı ateşler çıkarması gibi. Sözün ağırlığına göre çıkan ateşimizde o kadar kuvvetli olur. Bu meşe ve çam odunlarının ateşi yanarken bir tevil edilebilir mi? Hayır. Sorsan ateş yanıyor denir. Bu kadar başka dönüştürebilecek anlamlar yoktur bunu. Yeşil yanıyor, kırmızı yanıyor diye bir anlam veremeyiz. Ya okkalı yanar ya feri olmaz. Çıkarılabilecek en kapsamlı anlam böyledir. Birkaç devrik yol yorumlamaya açıktır ucu bucağı yoktur ama kelimemiz çam gibi ferli olunca ferli olan sözler yorumlamaya pek açık olmaz. Ama lakin aç olur açık olmasa bile. Ateş nasıl odun alıp harlanmaya aç ise kelimelerde o misal açtır ateşinin harlanmasına.  Burada ki tek fark odun gelir geçer yanar söner de kelimeler yandıkça daha çok yanar sönmesini bilmeksizin. Yandıkça yakmaya başlar kelimler. Odun ateşi öylemi önce ısıtır sonra yakar sonra ise hiçbir işe yaramaz kalmaz ortada. Kelimelerin ateşi sadece hızını almalı o kadar. Hızını aldığı müddette o tevil vermediğimiz ateşi bile farklı anlamlara verir belki kim bilir. Ateşin doğal gazlı yananı olur mavi, kömürle yananı olur turuncu.
Ekleme Tarihi: 17 Temmuz 2023 - Pazartesi

TEVİL... 

(Tevil: kelime anlamı söz ve davranışa başka anlam vermektir.)

Bir söze tevil getirirken yani değiştirirken anlamını arabayı park yerinden çıkarmak gibi önü arkası iyice kontrol edilmeli.

Ama ve lakin gönülden çıkan söz tasdik istemez. Çünkü gönül sözü lastik gibi başka anlamlara uzanmaz. Kitaplarda duygular yazmaz mesela. Yazılanları sen duyguna katarsın. Bu yüzden herkes farklı anlamlar çıkarır aynı yazılandan.

Bu misal kelimelere ve söylenenlere de biz duygularımızı katar anlamlandırırız. Daha etkili kılabilmek için şöyle düşünelim; ateşe atılan bir meşe ile bir çam odunu aynı nispette mi yanar? Tabi ki de hayır çam har gür yanarken meşe belki güçlü olmadığı durumda ateşi bile söndürebilir. Tıpkı bu gibi gönülde yanan her kelimede farklı ateşler çıkarması gibi. Sözün ağırlığına göre çıkan ateşimizde o kadar kuvvetli olur. Bu meşe ve çam odunlarının ateşi yanarken bir tevil edilebilir mi? Hayır. Sorsan ateş yanıyor denir. Bu kadar başka dönüştürebilecek anlamlar yoktur bunu. Yeşil yanıyor, kırmızı yanıyor diye bir anlam veremeyiz. Ya okkalı yanar ya feri olmaz. Çıkarılabilecek en kapsamlı anlam böyledir. Birkaç devrik yol yorumlamaya açıktır ucu bucağı yoktur ama kelimemiz çam gibi ferli olunca ferli olan sözler yorumlamaya pek açık olmaz. Ama lakin aç olur açık olmasa bile. Ateş nasıl odun alıp harlanmaya aç ise kelimelerde o misal açtır ateşinin harlanmasına. 

Burada ki tek fark odun gelir geçer yanar söner de kelimeler yandıkça daha çok yanar sönmesini bilmeksizin. Yandıkça yakmaya başlar kelimler. Odun ateşi öylemi önce ısıtır sonra yakar sonra ise hiçbir işe yaramaz kalmaz ortada. Kelimelerin ateşi sadece hızını almalı o kadar. Hızını aldığı müddette o tevil vermediğimiz ateşi bile farklı anlamlara verir belki kim bilir. Ateşin doğal gazlı yananı olur mavi, kömürle yananı olur turuncu.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erdemliajans.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

06
Ağustos
25
Temmuz
20
Mayıs
30
Nisan
20
Mart
27
Şubat
13
Şubat
01
Şubat
02
Ocak
09
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.