Sol Google
Sağ Google
Anasayfa Yazarlar ELİF CAN Yazı Detayı Bu yazı 1476+ kez okundu.
ELİF CAN
Köşe Yazarı
ELİF CAN
 

CİDAL...

(Cidal; şiddetli şekilde kavga dövüş anlamlarına gelmektedir.) İnsanlık sebepsiz bir cidal içine düşmüş durumda.  Durduk yere sırf eğlence olsun diye bile bile bir cidal kavramının sınırları içine bile sığmayan tartışmalar çıkabiliyor. Gerçi hiçbir zorba davranışın insanlık davranışında açıklamaya sığan bir kavramı yoktur ama en azından çıkanların da bir manası olsa. Bu durum son zamanlarda daha da artan tahammülsüzlükten kaynaklanmaya başlamış olmalı. Buna bizi teknolojinin sürüklediği büyük oranda etkindir desem inanır mısınız? Sanal dünya bize her şeyin bir anda olabileceği hissiyatına o kadar alıştırdı ki gerçek hayatta da biz bu hızı yakalamak istiyoruz. İşte bu yüzden hiçbir şeye tahammülümüz kalmıyor. Örneğin videolar otuz saniyenin altında birçoğu. Dijitalde yayın yapan filmler yarım saat, insanlarda bir tüketim hızı ve aniden yok etmeyi kalıcı hale getirmek amaçlanan. Daha çok bunlardan ziyade üretmeye yönelsek. Mesela her gün bir tüketimimize karşın üç üretim yapsak. Üretim dedimse fabrikatör olup bir imalat yapıp işleyip nakışlamak falan değil. Yani üç sayfa kitap okumak bile bir üretimdir. İyilik yapmak, birinin yüzünü güldürmek bir huzur evini ziyarette bulunmak hediyeleşmek bunlar da bir üretimdir. Ama lütfen özümüzü hatırlayıp kendimizi bir robot gibi yapmayalım. Dışarı da koskocaman bir yaşam var ve biz çocuğundan yaşlısına bir sistemin içine kitlenmiş durumdayız. Yakın geleceğin en büyük salgını bu belki de kendini bile unutmak. Zaman kavramının ortadan kalkması, farkındalığın yok olması. Gıyabında bir kullanım ve tüketimde sadece bir misli fazla üretim olursa her şey bambaşka olabilir. Bir tek birey halinde siz bile iki farklı hal arasında ki mutluluk değişimini kendiniz de gözlemleyebilirsiniz. Sanatla kalınız...
Ekleme Tarihi: 13 Şubat 2024 - Salı

CİDAL...

(Cidal; şiddetli şekilde kavga dövüş anlamlarına gelmektedir.)

İnsanlık sebepsiz bir cidal içine düşmüş durumda. 

Durduk yere sırf eğlence olsun diye bile bile bir cidal kavramının sınırları içine bile sığmayan tartışmalar çıkabiliyor.

Gerçi hiçbir zorba davranışın insanlık davranışında açıklamaya sığan bir kavramı yoktur ama en azından çıkanların da bir manası olsa. Bu durum son zamanlarda daha da artan tahammülsüzlükten kaynaklanmaya başlamış olmalı. Buna bizi teknolojinin sürüklediği büyük oranda etkindir desem inanır mısınız?

Sanal dünya bize her şeyin bir anda olabileceği hissiyatına o kadar alıştırdı ki gerçek hayatta da biz bu hızı yakalamak istiyoruz. İşte bu yüzden hiçbir şeye tahammülümüz kalmıyor. Örneğin videolar otuz saniyenin altında birçoğu. Dijitalde yayın yapan filmler yarım saat, insanlarda bir tüketim hızı ve aniden yok etmeyi kalıcı hale getirmek amaçlanan.

Daha çok bunlardan ziyade üretmeye yönelsek. Mesela her gün bir tüketimimize karşın üç üretim yapsak. Üretim dedimse fabrikatör olup bir imalat yapıp işleyip nakışlamak falan değil. Yani üç sayfa kitap okumak bile bir üretimdir. İyilik yapmak, birinin yüzünü güldürmek bir huzur evini ziyarette bulunmak hediyeleşmek bunlar da bir üretimdir. Ama lütfen özümüzü hatırlayıp kendimizi bir robot gibi yapmayalım. Dışarı da koskocaman bir yaşam var ve biz çocuğundan yaşlısına bir sistemin içine kitlenmiş durumdayız.

Yakın geleceğin en büyük salgını bu belki de kendini bile unutmak. Zaman kavramının ortadan kalkması, farkındalığın yok olması. Gıyabında bir kullanım ve tüketimde sadece bir misli fazla üretim olursa her şey bambaşka olabilir. Bir tek birey halinde siz bile iki farklı hal arasında ki mutluluk değişimini kendiniz de gözlemleyebilirsiniz.

Sanatla kalınız...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erdemliajans.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

06
Ağustos
25
Temmuz
20
Mayıs
30
Nisan
20
Mart
27
Şubat
13
Şubat
01
Şubat
02
Ocak
09
Aralık
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.