Yılın İlk Polen Hasadı Kilosu 1300 Tl’den Başladı
Yılın İlk Polen Hasadı Kilosu 1300 Tl’den Başladı
Türkiye’nin bal üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’ de, milyonlarca arının gram gram topladığı, kilogram fiyatı 1300 TL'ye kadar çıkan polende sezonun ilk hasadı sıfır rakımda yapıldı.
Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık Mahallesinde sıfır rakımda başlayan polen hasadının, yaz mevsiminde Toroslar ve Eğriçayır yaylalarında devam edeceği, bu sene yaklaşık 200 ton civarında polen rekoltesi beklendiği belirtildi.
Türkiye'de arıcılıkta ilk 5 ilin içinde yer alan ve yaklaşık 5 bine yakın arıcının bulunduğu Mersin'de bu yıl da havaların ısınması ve çiçek mevsiminin başlamasıyla arılar üretime geçti.
Milyonlarca arının sabahın erken saatlerinden itibaren kovanlarından çıkarak çiçeklere konmasıyla başladığı polen mesaisinde hasat başladı. Arıların kovanda topladığı polenler, arıcılar tarafından özenle alınarak talebe göre satışa gönderiliyor.
Kilogram fiyatı 1300 TL civarında olan polen, hem üreticinin yüzünü güldürüyor hem de sağlıklı gıda olarak tüketiliyor. Özellikle sağlık açısında altın değerinde gösterilen polenin bu sene 200 tona ulaşması bekleniyor.
Arıcı Celal Çay, Mersin’li arıcılar olarak baharın gelmesiyle birlikte polen hasadına başladıklarını söyledi. Bu kış biraz kar, yağmur ve havaların soğuk gitmesinin ardından bizim için güzel bir kış geçti diyen Çay gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’Sert geçen kış kendisini güzel bir bahara bıraktı. Bu güzel bahar arılarımıza polen sağlıyor biz de arıcılar olarak hasadını yapıyoruz çok mutluyuz ve yüzlerimiz gülüyor’’ dedi.
Bölgede arıcılıktan geçimini sağlayan binlerce ailenin bulunduğunu belirten Çay, ‘’Şu anda sıfır rakımındayız ve kısa bir zaman sonra arılarımızı yüksek noktalara taşıyacağız. Bahar Torosların zirvesi ile eteklerine aynı anda gelmiyor. Şu anda 0 rakımdayız ve arılarımız polen getiriyor. Burada sıcaklar artıp serin yerlere arılarımızı baharın peşinden yaylalara taşıyacağız. En son Eğriçayır yaylasında haziran ayının sonlarında bu yolculuğumuzu sonlandıracağız. Güzle birlikte tekrar geri dönüşe başlayacağız’’ diye belirtti.
Şu an polen hasadı yaptıklarını kaydeden Çay, polenin, pandemi ile birlikte son yıllarda çok talep gören bir ürün olduğunu vurgulayarak, ‘’Polen süper gıda olarak isimlendiriliyor. Arının tek protein kaynağı. Protein olmadığı zaman canlılar ürüyemez, gelişemez çoğalamaz bilindiği gibi. Arılar nektar toplarken sadece karbon hidrat toplarken, polen topladığı zaman ise pek çok vitamin ve minerali polenden alabiliyor. Özellikle B grubu vitaminler yorgunluğun, bitkinliğin giderilmesinde çok faydalı oluyor. Arılarımız bunları hem kendisi için kullanırken hem de biz tüketiciler için de faydalı ürün üretmiş oluyorlar’’ diye kaydetti.
Özellikle poleni çocuklu ailelerden çok talebin geldiğini anımsatan Çay, ‘’Aileler çocuklarına sabah bir çay kaşığı ile süte ya da yoğurda karıştırarak verdiklerinde çocuğun dersine daha çok konsantrasyon sağladığını düşünüyorlar. Polenin içerisinde birçok mineral ve vitamin var bu da çocuğun gelişimine katkıda bulunuyor. Aslında arılar da çocuklarına polen kullanıyor. Arı yumurtasının arıya dönüşmesinde polenin etkisi çok büyük. Arının yavrusunun gelişimine ne kadar destek oluyor ise bizimde çocuklarımıza o derece fayda sağlıyor’’ şeklinde konuştu.
Geçmiş yıllarda polenin fazla bilinmediğini ancak pandemi ile birlikte bilinme oranının arttığına dikkat çeken Celal Çay, ‘’Geçmiş yıllarda hasadı yapılan polen ürünü satılamıyordu soran bile olmuyordu. Pandeminin etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı ürünlere olan ilgi hızla arttı tüketiciler polen sormaya başladı bizlere. Biz de polenin bir kısmını arılarımıza bırakıyor fazlasını ise hasad edip tüketicilerimize ulaştırıyoruz. Son yıllarda çocuklu aileler başta olmak üzere sporcular ve sağlıklı ürün tüketenler polene büyük bir talep oluşturuyor. Biz de Mersinli arıcılar olarak bunu sağlıyoruz’’ ifadesini kullandı.
Arıcı üreticisi Hayrettin Gürbüz, yeni sezonda baharın gelmesiyle polen hasadına başladıklarını söyledi. Polen üretiminin arıcıların en büyük geçim kaynaklarından bir tanesi olduğunu belirten Gürbüz, ‘’Arıcılar için polen arı ürünleri içinde olmazsa olmazlardan biri. Sezondan umutluyuz çünkü arılarımızın bahara tepkisi çok iyi. Sezonun başındayız ancak hasad da iyi olacak gibi gözüküyor. Tüm arıcılarımıza bereketli bir sezon diliyorum’’ dedi.
Arıcı Gökçe Çay ise, baharın gelmesiyle birlikte arılara hem bakım çalışması yapıp hem de polen hasadı yaptıklarını belirterek, ‘’Yeni sezon poleni bir taraftan tasze taze hasadını yaparken tüketicilerimize de ulaştırmaya çalışacağız’’ diye kaydetti.
Polen’in çocukların gelişimine büyük etki ettiğini kaydeden Gökçe Çay, ‘’Polen en büyük protein kaynağı. Ben çocuklarıma günde bir tatlı kaşığı tüketmelerini sağlıyorum. Poleni süte, bala ve yoğurt ile karıştırıp verebilirsiniz. Çocuklu ailelere çocukların sağlıklı gelişimi için polen tüketmelerini öneriyorum’’ şeklinde konuştu.
Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahir Turhan, polenin amone asit açısından çok zengin olduğunu belirterek, amone asitlerin bir kısmını vücudun kendisi üretirken bir kısmını da dışarıdan almak zorunda olduğunu söyledi. Polen B vitamini açısından oldukça zengin bir madde diye kaydetti.
Her tüketimde olduğu gibi poleni kararında tüketmek gerekir diyen Turhan, ‘’Poleni bal ile karıştırarak, ya da diğer gıdalarla günde belli bir dozda tüketmek sağlığa faydalıdır. Bizim günlük yaşantımızda kocakarı ilacı gibi algılanıyor ama bunların kontrollü deneyleri de var. Bir kısmı da kanıtlanmamış ancak yüzyıllardır faydası bilinen arı ürünleri bunlar. Polen kovandan elde edilen 6 üründen bir tanesidir. Bunlar polen, bal, propolis, arısütü, arı ekmeği ve arı zehridir. Türkiye’de bal üretimine ağırlık verilirken son yıllarda polenin de ön plana çıkması sevindirici bir olay. Hem insanlar bundan yararlanırken hem de katma değeri olacaktır’’ diye vurguladı.
Poleni herhangi bir gıdaya katıp tüketebilirsiniz diyen Turhan, ‘’yeterki o değerli gıda maddesi vücudunuza girsin. Hergün bir tatlı kaşığı polen tüketilmesini öneririz’’ ifadesini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.