Yörükler 700 yıllık iftar geleneğini devam ettiriyor
Yörükler 700 yıllık iftar geleneğini devam ettiriyor
Mersin’in Erdemli İlçesi Karahıdırlı Mahallesinde Yörükleri bir araya getiren iftar yemekleri köy meydanına kurulan 10 kazan da odun ateşinde pişirildi ve bu yaklaşık 5 saatte sürdü.
Yemeklerin lezzetli hale gelmesi ise köylü kadınlarının birlikte imece usulü ile hareket etmesinden kaynaklandığı belirtildi. Yemekler yenildi, dualar edildi, köy kahvesinde çaylar eşliğinde sohbetler edilerek eskiler yad edildi.
İftar sofrasına katılan ilçe Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, ‘’Toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden birisi olan birlikte iftar sofrasında buluşuluyor. Karahıdırlı’ da olduğu gibi ramazan ayı içerisinde bu tür birçok etkinlik oldu biz de katıldık. Mahalle halkı birlik ve beraberliğin en güzel örneğini sergileyerek imece usulü ile iftar yemeği çıkarttılar. Biz de katıldık emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.
Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara da geleneksel hale gelen Yörüklerin iftar yemeğinde buluşmasına katıldıklarını ve mutlu olduklarını belirterek, ‘’Yörük kökenli ve eski bir yerleşim yeri olan Karahıdırlı Mahallesinde tüm insanlarla birlikte iftar sofrasında bir araya geldik. Baş rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan ramazan ayında aynı sofrada vatandaşlarımız ile birlikte birlik ve beraberlik içinde iftarımızı açtık. Allah devletimizin, milletimizin birlik ve beraberliğini daim eylesin. Birlik ve beraberlik ruhu ile birlikte hizmete devam edeceğiz’’ diye belirtti.
Daha önce konargöçer olmalarından dolayı ailelerin bir araya gelerek iftar sofrasında buluştuklarını belirten Karahıdırlı Mahalle muhtarı Ömer Çolak, zamanla Yörüklerin yerleşik düzene geçmelerinden dolayı iftar sofralarının da birlikte olunmaya başladığını bu nedenle de ayrı ayrı iftar sofrası yerine birlik beraberliği tesis etmek amacıyla toplu iftar yemeği vermeye başladıklarını söyledi.
Köylerinin 700 yıl önce kurulduğunu vurgulayan muhtar Çolak, ‘’Asırlardır sürdürülen iftar yemeği geleneğini son 6 yıldır toplu vermeye başladık. Böylece insanlarımız bir araya gelerek hem hasret gideriyor hem de birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyor’’ diye konuştu.
Erdemli’ye 25 kilometre mesafede bulunan asırlık Karahıdırlı Mahallesi sakinlerinden ve geleneksel iftar yemeğini hazırlayan Yörük kadınlarından Fatma Karabulut, köylerinde tolu iftar programı düzenlendiğini belirterek, ‘’İftar yemeğimizi birlik beraberlik içerisinde pişirdik ve iftarda insanlarımıza sunacağız. İftarda odun ateşinde pişirdiğimiz ve tadına doyum olmayan kuru fasulye, tahıl pilavı (dövme) sütlü aşımız var. Bu yemeklerin bir özelliği tamamen odun ateşinde pişirilmesi ve bunun yaklaşık 5 saat sürmesidir. Bu nedenle de bu yemeğin tadına doyum olmaz. Herkese hayırlı ramazanlar diliyorum’’ şeklinde konuştu.
Yörüklerin iftar yemeğinde buluşmasında yemek yaparak katkı sunan Emine Yıldız ise, hazırladıkları yemekleri odun ateşinde pişirdiklerini belirterek, ‘’İftar yemeğimizin içerisine sevgiyi kardeşliği ve muhabbeti katarak hazırladık. Tüm Türkiye’ ye hayırlı ramazanlar diliyorum’’ ifadesini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.