Sol Google
Sağ Google
AHMET ERGİN
Köşe Yazarı
AHMET ERGİN
 

SİTELER KOOPERATİF TARAFINDAN YÖNETİLEBİLİR Mİ?

KOOPERATİF ORTAKLARINDAN 1 TANESİNE BİLE TAPU VERİLMİŞ İSE ARTIK SİTEYİ YÖNETEMEZ.                                          Kooperatifler, ortaklarına bağımsız bölüm tapularını verdikten sonra üzerlerinde kalan yerler varsa bunların tapularını 634 Sayılı KMK hükümleri doğrultusunda eşyaya bağlı mülkiyet şeklinde malikler adına geçirmeli, üzerinde 1 metre kare bile tapu bırakmamalı ve tasfiye olmalıdır. Şu ya da bu nedenle mahsurlu olmakla birlikte bu yerlerin tapularının kooperatif adına kalması isteniyorsa yapı kooperatifinin adı ve işlevi değiştirilmelidir. Örneğin, İşletme Kooperatifi olmalıdır. Bu durum ana sözleşme değişikliğiyle bu yapılabilmektedir. Böylelikle tüm mal varlığı kooperatif üzerinde kalıyor. Böylece başka bir işleme gerek kalmadan ve hak kaybına uğramadan mevcut kişilerin ortaklıklarının devamlılığı sağlanıyor. Bu yapılmadan yeni kurulacak bir ‘Derneğe’ veya ‘Kooperatife’ bu yerlerin tapusunun devredilmesi son derece sakıncalıdır ve yanlış bir uygulamadır. Aksi halde içinden çıkılamayacak boyutta ve yıllarca sürecek uyuşmazlıkların da önü açılmış olur. İnşaat tamamlayıp bağımsız bölümlere ait tapuları ortaklara verildikten sonra kooperatifler artık siteyi yönetemez. Herhangi bir nedenle, örneğin inşaatlar ruhsat ve projesine aykırı yapıldığı için tapular ortaklara devredilememişse, bir başka ifadeyle tapuların tamamı halen kooperatif adına kayıtlı ise ancak o zaman siteyi kooperatif yönetebilir. Ülkemizde bu husus tam bilinmemektedir. Tasfiye olmadığı sürece siteyi kooperatifin yöneteceği hatta bunun zorunlu olduğu sanılmaktadır. Yazlık sitelerle sanayi siteleri başta olmak üzere mülk sahiplerine tapuları dağıtıldığı halde işyeri veya konut niteliğindeki ve devasa boyutlardaki siteleri hâlâ kooperatifler yönetiyor. Oysa, kooperatif bir ortağına dahi bağımsız bölüm tapusu verdiyse kooperatif artık siteyi yönetemez ve yönetmemelidir.  Türkiye’nin her köşesinde ortaklarına tapularını verdikleri halde özellikle sanayi sitelerinin kooperatifler tarafından kanuni olmayan şekillerde yönetildiği bir gerçektir. Kooperatiften bağımsız bölümün tapusunu almış her malik tarafından ‘’ORTAKLARINDAN 1 TANESİNE BİLE TAPU VERMİŞKOOPERATİF ARTIK BU SİTEYİ YÖNETEMEZ’’ gerekçesiyle bu durum dava konusu edilebilir ve edilmelidir. İş olanağı açısından burada özellikle genç hukukçu arkadaşlara çok iş düşüyor.  Ahmet ERGİN- Profesyonel Yönetici & Profesyonel Danışman İÇEL PROFESYONEL YÖNETİCİLİK VE DANIŞMANLIK FİRMASI TLF: 0324 515 5080 – 0533 746 03 98-  0542 746 03 96    
Ekleme Tarihi: 10 Ağustos 2023 - Perşembe

SİTELER KOOPERATİF TARAFINDAN YÖNETİLEBİLİR Mİ?

KOOPERATİF ORTAKLARINDAN 1 TANESİNE BİLE TAPU VERİLMİŞ İSE ARTIK SİTEYİ YÖNETEMEZ.                                          Kooperatifler, ortaklarına bağımsız bölüm tapularını verdikten sonra üzerlerinde kalan yerler varsa bunların tapularını 634 Sayılı KMK hükümleri doğrultusunda eşyaya bağlı mülkiyet şeklinde malikler adına geçirmeli, üzerinde 1 metre kare bile tapu bırakmamalı ve tasfiye olmalıdır. Şu ya da bu nedenle mahsurlu olmakla birlikte bu yerlerin tapularının kooperatif adına kalması isteniyorsa yapı kooperatifinin adı ve işlevi değiştirilmelidir. Örneğin, İşletme Kooperatifi olmalıdır. Bu durum ana sözleşme değişikliğiyle bu yapılabilmektedir. Böylelikle tüm mal varlığı kooperatif üzerinde kalıyor. Böylece başka bir işleme gerek kalmadan ve hak kaybına uğramadan mevcut kişilerin ortaklıklarının devamlılığı sağlanıyor. Bu yapılmadan yeni kurulacak bir ‘Derneğe’ veya ‘Kooperatife’ bu yerlerin tapusunun devredilmesi son derece sakıncalıdır ve yanlış bir uygulamadır. Aksi halde içinden çıkılamayacak boyutta ve yıllarca sürecek uyuşmazlıkların da önü açılmış olur. İnşaat tamamlayıp bağımsız bölümlere ait tapuları ortaklara verildikten sonra kooperatifler artık siteyi yönetemez. Herhangi bir nedenle, örneğin inşaatlar ruhsat ve projesine aykırı yapıldığı için tapular ortaklara devredilememişse, bir başka ifadeyle tapuların tamamı halen kooperatif adına kayıtlı ise ancak o zaman siteyi kooperatif yönetebilir. Ülkemizde bu husus tam bilinmemektedir. Tasfiye olmadığı sürece siteyi kooperatifin yöneteceği hatta bunun zorunlu olduğu sanılmaktadır. Yazlık sitelerle sanayi siteleri başta olmak üzere mülk sahiplerine tapuları dağıtıldığı halde işyeri veya konut niteliğindeki ve devasa boyutlardaki siteleri hâlâ kooperatifler yönetiyor. Oysa, kooperatif bir ortağına dahi bağımsız bölüm tapusu verdiyse kooperatif artık siteyi yönetemez ve yönetmemelidir.

 Türkiye’nin her köşesinde ortaklarına tapularını verdikleri halde özellikle sanayi sitelerinin kooperatifler tarafından kanuni olmayan şekillerde yönetildiği bir gerçektir. Kooperatiften bağımsız bölümün tapusunu almış her malik tarafından ‘’ORTAKLARINDAN 1 TANESİNE BİLE TAPU VERMİŞKOOPERATİF ARTIK BU SİTEYİ YÖNETEMEZ’’ gerekçesiyle bu durum dava konusu edilebilir ve edilmelidir. İş olanağı açısından burada özellikle genç hukukçu arkadaşlara çok iş düşüyor. 

Ahmet ERGİN- Profesyonel Yönetici & Profesyonel Danışman

İÇEL PROFESYONEL YÖNETİCİLİK VE DANIŞMANLIK FİRMASI

TLF: 0324 515 5080 – 0533 746 03 98-  0542 746 03 96

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erdemliajans.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.